Blanda energidryck och alkohol – är det farligt?

Att blanda energidryck med alkohol har varit vanligt ända sedan energidryckerna först lanserades. Huruvida det är farligt eller inte och vilka hälsoeffekter det har på kroppen är ofta föremål för diskussion. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller och ger dig svaret på om det är farligt eller inte att dricka Red Bull Vodka och andra liknande drinkar.

Är det farligt att blanda energidryck och alkohol?

Ja, vetenskapliga undersökningar har visat att det är farligt eftersom personer som blandar energidryck med alkohol blir mindre medvetna om hur berusade de är. Risken är alltså, när man dricker energidryck i samband med alkohol, att man dricker mer än vad man vanligtvis skulle göra.

Det som är farligt är med andra ord inte någon kemisk reaktion i kroppen, utan snarare att alkohol i sig i princip alltid har en negativ påverkan på kroppen. Det finns fler än 200 sjukdomar och hälsoproblem som kan orsakas eller förvärras av alkohol. Dessutom är alkoholpåverkade människor överrepresenterade i statistik över en mängd olika typer av olyckor.

De energidrycksrelaterade dödsfall som har dokumenterats har alla varit i samband med att personen även har intagit alkohol.

Effekter av koffein

Den mest effektgivande ingrediensen i de flesta energidrycker är koffein. För att förstå hur energidrycker och alkohol fungerar tillsammans, behöver man känna till hur koffeinet påverkar kroppen. Här är de vanligaste positiva effekterna som koffein har på människokroppen:

 • Uppiggande
 • Motverkar trötthet
 • Förbättrat mentalt fokus
 • Ökad fysisk och psykisk prestation

Effekter av alkohol

Fastän alkohol som sagt alltid har en negativ påverkan på kroppen, har det trots allt flera initiala positiva effekter vid intag av måttliga mängder. Till exempel att hormonerna dopamin och endorfin frisätts i kroppen. Hormonerna hjälper till att minska oroskänslor och nervositet och gör att man känner eufori och lyckokänslor.

Om man däremot dricker för mycket, vilket är lätt hänt när man väl har börjat dricka, är vanliga effekter av alkoholen:

 • Trötthet
 • Illamående
 • Yrsel
 • Försämrat omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga.

Dessa effekter kan man säga är kroppens varningssignaler att det är dags att sluta dricka.

Vad händer i kroppen när man blandar energidryck med alkohol?

Den som är uppmärksam ser att effekterna av koffein i stor utsträckning är motsatser till de negativa effekterna av alkoholen. Det sker alltså ingen kemisk reaktion vid blandning av energidryck och alkohol som är farlig och leder till hjärtstillestånd eller andra sjukdomstillstånd. Det farliga ligger i att koffeinets effekter till viss del neutraliserar den trötthet och illamående många känner när de druckit för mycket.

Sammanfattning

Ett gott råd är att undvika att dricka energidryck i samband med alkohol eftersom du riskerar att underskatta hur berusad du egentligen är. Detta betyder inte att det innebär en direkt fara att till exempel dricka en eller två Red Bull Vodka eller Jägerbombs. Men precis som när det gäller energidrycker i allmänhet eller alkohol i allmänhet – drick måttliga mängder, vid rätt tillfällen och av rätt anledningar.

Källor

 1. 1177.se/fragor–svar/nationellt/liv–halsa/ar-det-farligt-att-dricka-mycket-energidryck/
 2. https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/drycker-och-alkohol/energidrycker
 3. https://sverigesradio.se/artikel/6171439