Vad innehåller energidryck och är det farligt?

Energidrycker kännetecknas som söta och kolsyrade läskedrycker med tillsatser av uppiggande preparat som koffein, guarana och vattenlösliga vitaminer. Det är också vanligt att energidryckerna innehåller glukuronolakton och aminosyran taurin. Energidryckerna tillhör en form av livsmedel vars syfte är att öka fokus, välbefinnande och prestationsförmåga hos konsumenten.

Dryckernas popularitet har skjutit i skyarna bland träningsintresserade, gamers och egentligen alla personer som behövt en energiboost över det senaste decenniet. Med storspelare som Nocco, Monster Energy och Celsius på marknaden är utbudet enormt och den stora frågan många ställer sig är vad energidryckerna faktiskt innehåller och om konsumtion av dessa drycker kan vara skadligt för hälsan.

I den här artikeln ska vi försöka reda ut eventuella frågetecken kring energidryck och ta reda på om energidryck faktiskt är så farligt som det påstås vara samt hur mycket energidryck man kan dricka utan att behöva vara orolig för hälsan. 

Innehåll i artikeln

Innehållsförteckningen och kemiska ämnen

En relativt vanligt uppfattning är att energidryck är farligt för hälsan. Om man ställer frågan varför, är det för de flesta svårt att ge ett konkret svar. En stor del av skepticismen beror sannolikt på energidryckernas relativt långa och svårtolkade innehållsförteckningar. I takt med att intresset för träning och hälsa blir alltmer populärt blir folk också bättre på att granska innehållsförteckningen på livsmedlen som de konsumerar.

I regel förekommer det flera kemiska ämnen i källförteckningarna för energidryckerna vilket vid första anblick kan se skrämmande ut. Allting består i grunden av kemiska föreningar, till och med vatten vars kemiska namn är diväteoxid. Skulle den kemiska benämningen för vatten stå med i innehållsförteckningen så är sannolikheten att man skulle reagera och tro att det var någonting främmande, eller skadligt, högre. Titta till exempel på innehållsförteckningen på ett helt vanligt och naturligt blåbär.

Skulle det verka nyttigt att konsumera en produkt om innehållsförteckningen såg ut såhär?

Vad innehåller energidryck? Vilka ämnen är vanligast?

Vilka är de 10 vanligaste ingredienserna i energidryckerna vi hittar i kioskerna och affärerna egentligen? I tabellen nedan har vi samlat de vanligaste ingredienserna som oftast förekommer i energidryck tillsammans med dosering, hur de ingredienserna marknadsförs samt potentiella fördelar och biverkningar.

Ingrediens Dosering Marknadsföring Potentiella fördelar Potentiella biverkningar
Socker 50g + Energi till hjärnan Smakförstärkare Övervikt Karies Hjärta- & kärl Blodsocker Diabetes
Koffein 140 mg + Stimulant Mental skärpa Hjärt- och sömnproblem
Taurin 2000 mg Ökat blodflöde Antioxidant Hjärthälsa Insulinkänslighet
Niacin 40 mg Ökad energi
Inositol 50 mg Ökat fokus
Vitamin B6 4 mg Ökad energi
Vitamin B12 12 mcg Ökad energi
Ginseng 50-400 mg Ökat fokus Mental skärpa  
Guarana 50 mg Ökat fokus
L-Karnitin 50 mg Fettförbrännande

Innan vi går in på djupet kring dessa ingredienser så är det viktigt att förstå att i princip allt vi konsumerar kan vara skadligt om vi får i oss för stora mängder.

“Gift finns i allt, enbart doseringen utgör huruvida det är giftigt eller inte.” – Paracelsus

Stimulanter

Koffein

Koffein är ett av världens mest konsumerade stimulanter. På kort sikt kan koffein motverka trötthet och öka mentalt fokus. För stort intag av koffein kan däremot ge biverkningar som illamående, hjärtklappning, muskeldarrningar och sömnproblem.

Koffein förekommer naturligt i livsmedel som kaffe, te, guarana och mörk choklad. Större mängder koffein brukar tillsättas i energidrycker, funktionsdrycker och även i många typer av prestationshöjande kosttillskott.

För mycket koffein kan leda till allvarliga symtom som hjärtklappning, ångest, yrsel, magbesvär och illamående samt kräkningar och diarré. Andra bieffekter kan också vara sömnbesvär. Toleransen för koffein är individuell och vissa kan konsumera en större mängd koffein än andra utan att uppleva några symptom alls.

Rekommenderat dagligt intag av koffein

Koffein är en av de vanligaste ingredienserna i våra energidrycker och flera myndigheter världen över har studerat koffeinet och dess effekter. The European Food Safety Authority (EFSA) gjorde en studie under 2015 där man rapporterade att en vuxen person kan konsumera upp till 400 mg koffein per dag utan att koffeinet utgör några hälsorisker. Denna rekommendation ligger också i linje med de som US Food and Drug Administration (FDA) har kommit fram till.

  • Rekommendationen för en vuxen är 400 mg koffein per dag.
  • Rekommendationen för gravida kvinnor är 200 mg koffein per dag.

Ginseng

Ginseng är en vanligt förekommande ingrediens i energidryckerna. Ginsengroten marknadsförs som en stimulant som ökar ditt fokus. För att få tillräcklig effekt och förbättrat fokus krävs en dosering på runt 400 mg.

Ginseng har enligt flera studier visat sig vara ett säkert tillskott med väldigt få rapporterade fall där påtagliga biverkningar har förekommit. Studierna har också bevisat att ginseng har en positiv effekt på glukosmetabolismen, psykomotorisk aktivitet samt inom behandling av lungsjukdom. Sammanfattningsvis är ginseng ett bra tillskott för att hantera vissa sjukdomsdiagnoser medan dess effekt på fysisk prestation inte är direkt mätbar. En överkonsumtion av ginseng kan, enligt studierna, leda till problem med magen,  

Vattenlösliga vitaminer

Tittar man på de vattenlösliga vitaminerna i tabellen; niacin, vitamin B6 och B12 samt psuedovitaminen inositol så omfattas dessa av varken några potentiella fördelar eller biverkningar. Eftersom samtliga av dessa vitaminer är vattenlösliga så är risken för överdosering eller biverkningar näst intill obefintlig. Speciellt med de doseringar som energidryckerna generellt innehåller.

Vitaminerna gör inte heller vad de påstår sig göra gällande ökad energi. Detta beror på att vitaminerna till skillnad från mat inte ökar energin akut och de har inte heller något kalorivärde. Detsamma gäller guarana som är en naturlig variant av stimulanten koffein. I regel är doseringen av guarana i energidryckerna vi konsumerar så pass låg att den knappt har någon effekt överhuvudtaget.  

Aminosyror

L-karnitin

En av de vanligaste aminosyrorna som används i energidryckerna är l-karnitin. Aminosyran marknadsförs som en fettförbrännare. Detta är en aning missledande eftersom studier har visat att l-karnitin inte har någon fettförbrännande effekt om inte konsumenten faktiskt har ett underskott av l-karnitin. Bland vuxna är det mycket ovanligt att denna typen av underskott förekommer om man inte har underliggande metaboliska problem.  

Taurin

Taurin har å andra sidan studier som talar för att det finns potentiella fördelar som omfattar antioxidanter, hjärthälsa och ökat insulinkänslighet. Dessutom visade resultatet av en toxikologisk rapport från 2008 att den dagliga doseringen av taurin under en livstid kan uppgå till 3 gram utan påtagliga biverkningar. I samma studie rapporterade man att betydligt högre doser av taurin hade testats utan negativa effekter och att det kan vara säkert att överskrida 3 gram per dag. Eftersom det inte finns tillräckligt mycket studier eller data på högre intag så går det inte att fastställa att detta är säkert långsiktigt.

För referens innehåller en burk Monster Energy 1000 mg (1g) taurin.  

Sötningsmedel

Socker

Sackaros är den typ av socker vi använder för sötning av våra livsmedel. Sackaros består av glukos och fruktos. Socker ger enbart energi och saknar vitaminer, mineralämnen och kostfibrer.

Tillsatt socker är vanligt förekommande i våra energidrycker då de inte förekommer naturligt i råvarorna som används för att producera dryckerna. Socker kan tillsättas som ingrediens under flera olika beteckningar, till exempel; sackaros, glukos, fruktos, maltos, dextros, invertsocker, HFCS (high fructose corn syrup) eller isoglukos. Det finns inga studier som visar att socker har några positiva effekter på hälsan. Glukos behövs däremot för normal funktion i hjärnan.

Det finns inget behov att egentligen äta tillsatt socker eftersom kroppen kan själv bryta ner kolhydrater som finns i exempelvis potatis och bröd till glukos och därmed förse hjärnan med socker. En överkonsumption av socker kan leda till exempelvis karies i tänderna, övervikt och diabetes. Man bör därför reglera sitt intag av socker, speciellt livsmedel med tillsatt socker. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker.  

Artificiella sötningsmedel

Alla energidrycker innehåller inte socker och det finns sockerfria alternativ som istället innehåller artificiella sötningsmedel. Varumärken som till exempel Nocco och Celsius marknadsför sina energidrycker som “funktionsdrycker” och är riktade riktade mot personer som lever en aktiv och hälsosam livsstil. De vanligaste varianterna av artificiella sötningsmedel är aspartam, sukralos och acesulfam K, också kallat Ace-K.

Dessa förekommer i hundratals av de produkter vi som köper matvaruaffärerna och är de varianter av sötningsmedel det i särklass har gjorts flest studier kring.  

Aspartam

Om du inte lever med den medfödda sjukdomen fenylketonuri, PKU, finns det inga kända risker med att konsumera aspartam. PKU innebär att kroppen har svårt att bryta ner och metabolisera överskott av fenylalanin. Av denna anledning måste personer med PKU hålla reglera sitt intag av fenylalanin och hålla det lågt.  

Sukralos

Sukralos används bland annat i läsk, energidrycker, desserter, glass, cider och kosttillskott. Det har en kraftig sötningseffekt och är ungefär 600 gånger sötare än socker. Sukralos tas delvis upp i kroppen men utsöndras snabbt utan att brytas ner. Sukralos ger därför ingen energi och påverkar inte heller blodsockret.  

Acesulfam K

Acesulfam K är ett sötningsmedel som har en bitter eftersmak och används därför ofta i kombination med aspartam eller sukralos. Det är godkänt av de Livsmedelsverket och flera studier som visar att Acesulfam K är säkert att konsumera.  

Är energidrycker farliga?

Svaret på frågan är inte definitivt och slutsatsen huruvida energidycker är farliga är att det beror på. Precis som med alla andra livsmedel, preparat och tillskott så ska man undvika överkonsumtion då ett för stort intag kan kan leda till biverkningar eller förgiftning.

Att dricka energidryck är generellt sett ofarligt så länge man dricker rimliga mängder och inte konsumerar ingredienser man är överkänslig eller allergisk mot. Energidryck är generellt sett inte farligare än andra livsmedel och det finns flera studier som motvisar stigmat kring att energidryck skulle vara direkt farliga för hälsan.

Hur många energidrycker kan man dricka per dag?

Energidryck är ett populärt alternativ för de som behöver en uppiggande boost när de är på språng, ska träna, spelar dator eller behöver vara skärpta på jobbet eller i skolan. För många har energidrycken helt eller delvis ersatt de livsmedel som de vanligtvis fått i sig koffein igenom, till exempel kaffe.

För de flesta räcker det gott med en burk energidryck för att känna av den uppiggande effekten, men för vissa krävs det mer. Eftersom dessa drycker innehåller stimulanter som koffein är det viktigt att vara medveten om det rekommenderade dagliga intaget för att undvika obehagliga eller oönskade biverkningar.

Energidryck i kombination med alkohol

Det är populärt att blanda energidryck med alkohol. Eftersom både koffein och alkohol är vätskedrivande ökar risken för uttorkning om man inte fyller på med vatten.

Dricker man energidrycker samtidigt med alkohol, kan koffeinet i dryckerna dessutom göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är på grund av koffeinets uppiggande effekt.  

Beställ energidryck hos Flakportalen

Hos oss på Flakportalen hittar du alltid marknadens bästa priser på flak och storpack med energidryck. Vi hittar och jämför de billigaste alternativen så att du på ett smidigt sätt kan klicka hem dina favoriter utan att det svider i plånboken.

Oavsett om du älskar Red bull, Monster, Powerking eller någon av funktionsdryckerna från Nocco, Celsius, Clean eller Lohilo så hittar du dem i 24-pack hos Flakportalen.  

Källor

I förarbetet har vi använt oss av information som finns tillgänglig för alla. Vi reserverar oss för eventuella skrivfel eller ändringar som gjorts av redaktörer eller publicister efter att artikeln publicerats.

Källor på webben:

  • https://examine.com/nutrition/are-energy-drinks-bad-for-you/
  • https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/energy-drinks-market
  • https://sciencebasedmedicine.org/energy-drinks/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21704950/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899993/
  • https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam
  • https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/sukralos
  • https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/koffein
  • https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/drycker-och-alkohol/energidrycker